%PERS_6%
%PERS_NAME% - %PERS_EMAIL%
Není tento mail eitelný? Poeetite si naši webovou verzi nebo PDF verzi.
Scia header
 
     

 

Novinky, akce a události

 
     
STATIKA 2010 se blíží  
     
K dispozici jsou pro vás dva nové prospekty jak oešit "Navrhování betonových konstrukcí dle Eurokódu" a "Návrh poedpjatého betonu".

Solution Sheet
 
     

Jste student nebo profesor? Stáhnite si studijní verzi Scia Engineer dnes zcela zdarma.

 
     

Rok 2010 je rokem poechodu na Eurokódy, které v boeznu nahradí i britské normy. Poeetite si Vysvitlivky k Eurokódum...

 
     
Zúeastnite se pruzkumu: "Users of Software for Design and Engineering" (v anglietini).  
     
Scia Engineer, první certifikovaný software odpovídající Eurokódu 3 (EN1993-1-1), certifikace od CTICM.  
     
     

 

Update Software

 
     
Stáhnite si nejnovijší service packy v sekci zabezpeeené stahování.
 
     
 
  • Scia Engineer 2010.0.236
  • Scia Steel 2009 SP6
  • Allplan 2009-1-2
  • Allplan Precast 2008.2a2
 
     

Zoiite si poes RSS automatické upozorniní o dostupnosti nejnovijších Scia Engineer Service Packu.

 
     
   

 

Školení

 
     

Vyzkoušejte zdarma interaktivní eLearning!

Start Scia Engineer eLearning

 
     

V dubnu a kvitnu probihne v ER školení Scia Engineer. Podívejte se prosím na rozvrh školení a zaregistrujte se online

 
     
Preferujete individuální školení u vás ve firmi? Kontaktujte prosím naši pražskou (224 322 288) nebo brninskou kanceláo (545 193 341).  
     

Kalendáo školení 2010.
Poihlaste se online...


Nemetschek Scia Training Centre

 
     
Ptejte se na Scia fóru. Registrace zde...  
     
   

 

Softwarová galerie

 
     
  Scia Engineer lešení

 
  Scaffolding Gallery
BIS Industrial Services
 
     
  Scaffolding Gallery
Travhydro
 
     
  Scaffolding Gallery
Excentrické diagonály
 
     
   
 

Duben 2010

 

Vážení etenáoi eNews, vítáme vás v novém misíci se speciálem nejen, ale poedevším, o lešení. Témata tohoto eísla jsou následující...

Scaffolding Spacial
 
   

Eurokódy novou evropskou normou

 
   
1. duben 2010 byl ve vitšini evropských zemí oficiálním datem zavedení Eurokódu jako závazni platné technické normy. Jednotná norma poispívá ke stmelování jednotlivých státu Evropy v Unii. Každá zemi si navíc poipravila svuj národní dodatek, i když nikteré jej teprve dokoneují, a nikteré státy zatím odlišni interpretují zákonný dopad poechodu na Eurokódy...

Nicméni konvergence k Eurokódum je nyní evropskou realitou. V souvislosti s touto opravdu historickou událostí vám v poíštích nikolika týdnech budeme poinášet další informace na téma "Eurokódy novou evropskou normou".

Více informací vám poineseme e-mailem.
Eurocode Seminar
 
 

Oešení pro opravy, rekonstrukce a novou výstavbu s použitím lešení

 
   
Jedním z témat ve stavebním prumyslu je údržba již vystaviné infrastruktury. U obeanských staveb (mostu, tunelu), vybavení elektráren (napo. nádrží), lodí, letadel nebo budov jsou renovace a opravy nutností. V mnoha poípadech potoebuje dodavatel servisních prací poístup i k tim eástem stavby, které jsou obtížni dostupné, a tudíž je nutné použít lešení. V principu má na výbir ze dvou základních typu lešení: lešení sestaveného z trubek a lešenáoských spojek (tzv. tube and fit" lešení) a systémového lešení. Se stavbou lešení se nám ale také naskýtají následující otázky: Kolik materiálu bude na stavbu celého lešení potoeba? Jak bude lešení vypadat? Jaká je konstrukení bezpeenost dle stavebních norem? Lešení je pomirni flexibilní a nestabilní konstrukce, chyby poi montáži mohou vést k vážným úrazum osob.

CADS SMART Scaffolder model IT
Scia Engineer Scaffolding
CADS SMART Scaffolder model IT
Scia Engineer Scaffolding

Scia zná odpovidi na výše položené otázky a pomuže vám zvýšit bezpeenost a zpoesnit návrh lešení. Spoleeni s naším partnerem CADS UK jsme vyvinuli modeláo pro lešení ureený poedevším všem tim, kteoí nejsou na lešení odborníky, ale easto se s ním setkávají: dodavatelé, stavebníci, projektanti a další. Umožní vám navrhnout jak volni stojící lešení, tak i lešení poistavené ke konstrukci. Seznam potoebného materiálu a výkresy se generují ze 3D modelu. Pro modelování, výpoety a posudky konstrukcí lešení byl pro vás vyvinut speciální balíeek modulu Scia Engineer.

Díky nimu budete schopni poesni poeítat deformace, vnitoní síly, napití a tudíž i bezpeenost všech prvku, na které pusobí zatížení a které mají ruzný stupeo podepoení. Simulace vám ukáže poesné chování spojek v konstrukci, vaše posudky budou dle nejnovijších technických norem. Modeláo je propojený se Scia Engineer a umí jednoduchá i velmi složitá lešení.

Projektanti, smluvní partneoi, dodavatelé a výrobci lešení od nynijška disponují vyspilým návrhovým nástrojem, který optimalizuje náklady i samotnou stavbu.
 
 
 

Nákupní centrum Sint-Janspoort v Kortrijku od spoleenosti Kaefer (B)

 
     
 

KaeferO KAEFER group

KAEFER group je mezinárodní spoleenost pusobící v oblastech tepelných a chladících izolací, lešení, odhlueniní a požární ochrany, stavby tižebních plošin, lodí a speciálních konstrukcí. Spoleenost pusobí ve více než 40 zemích svita a zamistnává poes 15 tisíc zamistnancu. Poboeky KAEFER N.V. Belgie a KAEFER B.V. Nizozemí se specializují na lešení, izolace, topné trubice a odstraoování azbestu.

O projektu

Na konci roku 2008 podepsala spoleenost KAEFER Belgium smlouvu na výstavbu spletitého komplexu lešení v atriu nákupního stoediska ‘Sint-Janspoort v Kortrijku (B). Zadavatelem bylo konsorcium firem Van Roey NV a Van Laere NV s názvem THV Wijngaard. Kromi pronájmu, montáže a demontáže lešení byl ve smlouvi ukotven rovniž návrh rozsáhlého celku lešení pro práci na rozmirné prosklené kopuli obchodního centra v kombinaci s boením lešením pro práci na stinách. Technické oddilení spoleenosti si pro zpracování projektu vybralo software Scia Engineer, zvlášti pro ureení vnitoních sil a jejich pusobení na patkách. Do výpoetu se promítly také dané omezující podmínky.

Kaefer
Kaefer
Kaefer
Kaefer

Podkladová betonová deska, na které se lešení stavilo, mila nosnost omezenou na maximální koncentrované zatížení 4 tuny. Zadavatel trval na rozmístiní co nejmenšího poetu opirných bodu. Poeáteení pruzkum ukázal, že kombinace tichto dvou podmínek by nebyla dost doboe proveditelná. Ale po intenzivním období "pokus - omyl" poedložil KAEFER klientovi optimální oešení v podobi speciálního lešení s takovým rozmístiním patek, které nejlépe vyhovovalo daným parametrum.

Rozmiry lešení byly tyto: 112 m délky, 27,5 m šíoky, 17 m výšky, 5 000 m² podlahových panelu. Sedmadvacet podpirných viží vysokých 23 m podpíralo masivní ocelové rámy, a i když stály v kombinaci s lešením, byly viže poeítány samostatni. Aplikované vertikální zatížení na bod podpory tichto rámu bylo 19 tun. Maximální rozmiry podpor byly 1,57 m × 1,57 m. Ke splniní tichto podmínek bylo potoeba vyvinout zcela nový typ lešení.

Eísla o projektu:
54 000m³ lešení; 450 tun materiálu; 88 km trubek/podlážek

 
   
 

Scia Engineer Tipy a triky: Posudek lešenáoské spojky

 
     
 

Tips and TricksPro výpoeet a návrh lešení je Scia Engineer ideální nástroj. Modul esasd.13.01 s aktivovanou funkcí Lešení umožouje provádit posudky nosných prvku lešení a posudky lešenáoských spojek.
Posudek lešení je dle Eurokódu EN 12811 a aktivuje se z nabídky Ocel v nabídce Posudky (vedle Posudku pruoezu a Posudku stability).
Postup pro posudek lešenáoských spojek je následující:

Nejprve zadejte vlastnosti spojek v nabídce Knihovny -> Konstrukce, Analýza -> Typ kloubu” (obr. 1)

V tomto menu se poipojí spojky - mužete zadat skuteenou tuhost pro každé posunutí a pootoeení a maximální povolené síly podle hodnot uvádiných výrobcem. Ve Scia Engineer jsou již zadány výchozí hodnoty pro patní voetena, pravoúhlé spojky, nastavovací spojky, otoené spojky atd.

Scaffolding Tips & Tricks
Obr. 1
Scaffolding Tips & Tricks
Obr. 2
Scaffolding Tips & Tricks
Obr. 3

Po zadání tuhosti mužete spojky umístit na vodorovné trubky a zábradlí poidáním kloubu na konce trubek a zminou Typu kloubu na možnost Z knihovny v menu Vlastnosti.

Je nezbytné provést nejprve výpoeet, z nihož získáme údaje o vnitoních silách, a teprve poté provést posudek. Ve výpoetu (obr. 2) je již zapoeítána zadaná tuhost.
Posudek lešenáoské spojky naleznete v nabídce Ocel - Lešení - Posudek lešenáoské spojky

V tomto posudku (viz obr. 3) se vnitoní síly porovnávají s maximálními povolenými silami plynoucími z jednotkového posudku. Posudek oíká, zda spojka vyhovuje.

 
 

 
     
   
     
 
 
 
 
  Scia SK, s.r.o. - Topo3ová 8 - 010 03 Žilina - Tel: +421 415 003 070 -  Fax: +420 415 003 072  
  Scia Group nv - Industrieweg 1007 - B-3540 Herk-de-Stad  - Tel: +32 13 55 17 75 -  Fax: +32 13 55 41 75  
     
Nemetschek Scia - Copyright © 2010 - [email protected]