%COMPANY%
%CUSTFULLNAME% - %EMAIL%
eNews niet leesbaar? ► Website ► PDF
Scia header
 

 

Nieuws & Evenementen

 
     
Nemetschek Engineering
User Contest 2011

Afsluitdatum verlengd tot 31/12/2010
!
Neem deel en zet uw project(en) in de kijker!
 
     
Release-sessies Allplan 2011 binnenkort ook in België en Nederland.
The future starts now...
 
     
Nemetschek Scia neemt deel aan BIMCaseweek 2011, Utrecht, 7-10 februari 2011  
     
Nemetschek Scia neemt deel aan Bouw & ICT, Utrecht, 8-10 februari 2011  
     
Bezoek onze Webshop en profiteer van onze speciale aanbiedingen!  
     
Alles wat u wil weten over de Eurocodes vindt u hier www.eurocodes-online.com  
     
Word lid van ons nieuw IQ Platform en draag bij tot de toekomstige evolutie van Scia Engineer!  
     
Op zoek naar een nieuwe uitdaging...
Ga naar Jobs Network!
 
     
Bent u student of (hoog-)leraar? Download vandaag nog uw gratis versie van Scia Engineer.  
     
   

 

Software Update

 
     
Klanten kunnen de nieuwe service packs downloaden in onze beveiligde downloadsectie.  
     
 
  • Scia Engineer 2010.1.400c
  • Scia Steel 2010 SP1
  • Allplan 2009-2-2
  • Allplan Precast 2008.2a5
 
     
Ontvang een automatische melding via RSS bij nieuwe Scia Engineer Service Packs.  
     
   

 

Training

 
     
Bezoek onze gratis interactieve eLearning webtool.

Scia Engineer eLearning
 
     
We bieden groepsopleidingen aan voor Scia Engineer, Scia Geotechnics, Allplan, ... Raadpleeg onze opleidingsagenda en schrijf u online in...  
     
Interesse in een individuele opleiding in uw kantoren en ter plaatse afgestemd op uw bedrijf?
Contacteer Mevr. K. Verhille.


Nemetschek Scia Training Centre
 
     
U kan al uw vragen ook stellen op het Scia Forum! Schrijf u in...  
     
   

 

Software Galerij

 
     
Allplan Engineering
Brug Weil am Rhein (D)
 
     
  Allplan 2011  
     
  Allplan 2011  
     
  Allplan 2011  
     
   
   

December 2010

 
   
   
Beste eNews lezer, in deze laatste eNews van dit jaar presenteren we u de volgende onderwerpen

 


 

Tunnels ontwerpen en detailleren met Nemetschek Software

 
   
Nemetschek biedt twee belangrijke softwareprogramma's voor tunnelontwerp: Allplan Engineering en Scia Engineer.

In Zwitserland werkt men aan een nieuwe Gotthard-tunnel; met een lengte van 57 km wordt deze de langste spoortunnel ter wereld. Verwacht wordt dat hogesnelheidstreinen in 2017 de afstand van Zürich tot Milaan in minder dan drie uur zullen afleggen. Een van de belangrijkste participerende ingenieursbureaus is Gähler & Partner (Ennetbaden, Zwitserland), dat instaat voor het ontwerp van diverse delen van de tunnel, o.a. kruisingen, ondergrondse constructies en uiteenlopende installaties in open lucht (toegang, onderhoud, waterbehandeling). Gähler & Partner maakt gebruikt van Allplan Engineering om de geometrie van het tunneltraject (doorsneden, snijpunten) en de bijbehorende gebouwen tot in detail te plannen. Tot op vandaag zijn al meer dan 1 000 projectplannen voor het detailleren van wapeningsstaal en voor stalen profieldelen die bestand moeten zijn tegen enorme gronddruk (op sommige plaatsen wel tot 2 400 m diepte) uitgewerkt.
Lees en download hier het volledige verhaal (pdf)
.

Het tweede programma is Scia Engineer, waarmee zowel de statische en dynamische analyse als het normontwerp kunnen uitgevoerd worden. Een van de pioniergebruikers van deze rekensoftware is het ingenieursbureau ILF, met hoofdkantoor in Innsbruck (Oostenrijk) en verder diverse kantoren wereldwijd. ILF Innsbruck gebruikt Scia Engineer hoofdzakelijk voor het ontwerpen van tunnels; naast het uitvoeren van de statische en dynamische berekeningen onderzoeken ze ook de effecten van hoge temperaturen (in geval van brand) om de veiligheid voor en na brand in te schatten.
Het ontwerpen en bouwen van tunnels zijn uitdagingen voor geotechnische en bouwkundige ingenieurs. Om kosten te besparen op constructiematerialen en uitvoeringstermijnen zijn een gedetailleerde modellering en detailtekeningen van de constructie en haar omgeving noodzakelijk.

Meer informatie over deze programma’s vindt u op www.allplan.com en www.scia-online.com

Gotthard Tunnel

 

Gotthard Tunnel

 


 
 

Brug over de Berounka-rivier, Praag - NOVAK & PARTNER

 
     
 

Novak & PartnerOver het bedrijf
Het bedrijf NOVAK & PARTNER werd in 1992 als een ontwerp-en ingenieursbureau opgericht. Vandaag is het samengesteld uit verschillende departmenten voor de constructie van wegen, bruggen en gebouwen. Er werken ook specialisten op het gebied van funderingen en engineering.

Over het project
Het beschreven brugproject maakt deel uit van de langste verhoogde snelweg in de Tsjechische Republiek. De brug – een ter plaatse bekiste en gestorte cantilever-constructie – overspant het hele dal van de Berounka-rivier en heeft een monolitische dragende structuur van voorgespannen beton met kokerdoorsnede. Voor elke rijrichting werd een aparte dragende structuur ontworpen. De totale lengte van de brug is 2054,5 m en is opgedeeld in vijf onafhankelijke sectoren, gescheiden door uitzettingsvoegen. De lengtes van de overspanningen zijn: 72,0 / 84,0 / 101,0 / 114,0 / 72,0 m. De hoogte van de dragende structuur in het midden van de overspanningen en boven de buitenste ondersteuningen is 3,0 m. De hoogte van de pijlers wordt vermeerderd door middel van een parabolische console van respectievelijk 5,2 m en 6,5 m in de korte en lange overspanningen.


Berounka Berounka Berounka Berounka
Plaats van de sneden
voor pijlercontrole
Constructie Vervormingscurve op
diverse tijdstippen
Volledige structuur

Analyse
De tijdsanalyse van de bouwfasen, rekening houdend met het effect van krimp en kruip op de vervorming en de interne spanningen van de constructie, werd gemaakt op een vlak raamwerkmodel in Scia Engineer. De krimp en kruip waren in overeenstemming met de CSN EN Code. De berekeningsprocedure werd gebaseerd op de tijdsdiscretisatiemethode, die in de TDA-module van Scia Engineer geïmplementeerd is. In totaal werden 180 bouw- en exploitatiefasen van de brug gedefinieerd.
Rekening houdend met het 3D-gedrag van de structuur werd een eindige elementen-model van de dragende structuur voorbereid. Dit was nodig om de invloed van afschuifeffecten op de vervorming van de dragende structuur te kunnen beoordelen en de impact van asymmetrisch toegepaste mobiele lasten te bepalen.
De resultaten van de berekening werden continu vergeleken met de metingen van de vervormingen die tijdens de bouw opgetekend werden, dat wil zeggen met de spannings- (rek-) waarden afgelezen op de meters die in de structuur ingebouwd zijn.

 
 

 
 

Allplan Tips & Tricks: Hoe dubbel gekromde elementen wapenen?

 
     
 

Wapening wordt meestal geplaatst volgens een regelmatige lineaire/cirkelvormige verlegging of in een plat vlak. Er kunnen zich echter ook situaties voordoen waarbij de wapening in een dubbel gekromd vlak geplaatst moet worden of verlegd langs een willekeurige kromme. De methode "verleggen in verlopende doorsnede" kan in veel gevallen een oplossing bieden, maar er zijn nog enkele andere functies die u hierbij kunnen helpen …

"Element overnemen":
met deze wapeningsfunctie kunt u de geometrie van een ander object overnemen, ook van een 3D-lijn. Op deze manier kunt u rechtstreeks in het model de staafvorm als 3D-lijn tekenen. Zo is het mogelijk om op eenvoudige wijze '3D-staafvormen' te tekenen of in geval van '2D-staafvormen' het aantal doorsneden sterk te beperken. Bij de overname kan de diameter ingesteld worden en kan ofwel gekozen worden voor lengte in 'strm' ofwel voor een vaste staaflengte met overlapping.

"Kopiëren volgens element":
met deze bewerkingsfunctie kunt u een staaf kopiëren volgens een willekeurig 2D-element, bijv. een ellips. Hierbij hebt u de mogelijkheid om een tussenafstand of een aantal op te geven en u kunt ook nog bepalen of de staaf al dan niet meedraait met de kromme. Van deze functie kan u handig gebruik maken om binnen de associatieve aanzichten en sneden zelf staven te verleggen volgens een willekeurig 2D-element.

In de twee volgende videofragmenten worden deze functies toegepast:

Video Brug
  • Deel 1 (00:00-03:10): model wordt aangemaakt met de "Bruggen- en tunnelmodeller"
  • Deel 2 (03:11-07:48): wapening wordt geplaatst met "Element overnemen" (op 3D-lijn) en "Verleggen in verlopende doorsnede"

Video Tunnel
  • Deel 1 (00:00-02:46): model wordt aangemaakt met de "Bruggen- en tunnelmodeller"
  • Deel 2 (02:47-05:06): wapening wordt geplaatst met "Element overnemen" (op 2D-lijn) en "Radiaal-plaatsing"
  • Deel 3 (05:07-08:25): wapening wordt geplaatst met "Kopiëren volgens element"
Allplan movie
Video Brug
 
Allplan movie
Video Tunnel
 
     
 

 
     
 
  • U heeft deze emailing gekregen omdat u bent ingeschreven voor de maandelijkse Nemetschek Scia eNews. Het geregistreerde adres is %PERS_EMAIL%.
  • Laat ons weten welke topics u vooral interesseren, zodat wij dit kunnen opnemen in een volgende uitgave. Of misschien heeft u andere suggesties om deze eNews te verbeteren. U kan hier reageren ...
  • Ik wil %EMAIL% uitschrijven op deze eNews ......
 
 

 
 
 
       
Nemetschek Scia - Copyright © 2010 - [email protected]