Is deze eNews niet leesbaar? Lees dan onze website versie
Scia header
 

 

Laatste Nieuws

 
     

De nieuwe Scia Engineer 2009 editions brochures zijn beschikbaar in onze vrije downloads sectie.

Scia Engineer Editions Brochure

 
     
We nodigen u uit om ons nieuw witboek "Intelligent Design of Industrial Steel Building - a BIM approach" te lezen. meer ...  
     
   

 

Evenementen

 
     
Scia nodigt u uit op de gratis releasedagen van Allplan 2009.  
     
   

 

Software Update

 
     
Klanten kunnen de volgende laatste service packs downloaden in onze beveiligde downloadsectie. Indien u een onderhoudscontract heeft en desondanks toch geen toegang tot deze sectie, vraag dan hier uw gebruikersnaam en paswoord aan.  
 
  • Scia Engineer 2009.0.207
  • ESA-Prima Win 3.100.231
  • Allplan 2008.0e1
 
     

Ontvang een automatische melding via RSS wanneer een nieuwe Scia Engineer Service Pack beschikbaar wordt. meer...

 
     
   

 

Opleidingen

 
     
Bezoek onze interactieve eLearning tool, waardoor het op afstand aanleren van de basisfuncties van Scia Engineer realiteit wordt. meer ...

Start Scia Engineer eLearning
 
     
Scia Engineer  
 
  • Basiscursus
  • Beton
 
     
  Heeft u interesse in een Scia Engineer training in uw kantoor ? Contacteer Mevr. Kathleen Verhille voor meer informatie.  
     
Cursus damwanden ontwerpen met MSheet volgens CUR 166.
(8 september 2009)
 
     
  Raadpleeg onze opleidingsagenda. Schrijf u online in ...  
     
"Heeft u uw vraag reeds gesteld op het Scia Forum? Registreer vandaag ...  
     
   

 

Software Galerij

 
     

Allplan Engineering
3D PDF van de Sint-Lambertuskerk, met dank aan Ing. van der Werf en Nass (NL)

 
     
  Sint-Lambertuskerk  
     
  Sint-Lambertuskerk  
     
  Sint-Lambertuskerk  
     
   
   

Juni 2009

 
 


Beste eNews lezer,

Een laatste eNews voor de zomerpauze begint. In deze nieuwsbrief starten we met een woordje uitleg over “BIM, Groen en Constructief Engineering”. Het klantenproject dat we u voorstellen is de winnaar in categorie 1 van de Nemetschek Engineering User Contest 2009; het betreft een multifunctioneel gebouw in Boedapest (HU), ingezonden door CSM uit België. En “Tips & Tricks” laat deze keer zien hoe je op een eenvoudige manier een ‘Scia Engineer document’ kan personaliseren.

We wensen jullie veel leesplezier en een fantastische zomer. Tot begin september!

Thema’s van deze maand:

 


 

Building Information Modelling, Groene duurzame gebouwen en Constructief Engineering

 
   

De bouwkundig ingenieur speelt, samen met architecten, HVAC ingenieurs en aannemers, een belangrijke rol in het multidisciplinair ontwerpteam. BIM betekent hierbij niet enkel het gebruik van een 3D softwareprogramma maar staat voor een geheel nieuwe manier van ontwerpen met verhoogde betrokkenheid van alle partners en dit vanaf het beginstadium van het project tot en met het beheer achteraf. Met het gebruik van BIM-compatibele software wordt het ontwerpproces meer gestroomlijnd, efficiënter en beter gedocumenteerd. Maar wat dan met ‘groen’ en ‘duurzaam’?

De bouwkundig ingenieur is de expert met betrekking tot de aard van de constructie, hij zorgt ervoor dat de constructie aan alle sterkte- en vervormingscriteria voldoet. Hij (of zij) moet er echter ook een nieuwe dimensie aan toevoegen: de criteria voor duurzaamheid. Inderdaad, rekening houdend met de CO2-voetafdruk van de materialen en met het concept ‘efficiënt energiegebruik en onderhoud’ in het achterhoofd, kiest de ingenieur de gepaste materialen voor de constructie.
Vloertypes in doorsnede
Bij het uitkiezen van bouwmaterialen is inzicht in de ecologische voetafdruk een essentieel onderdeel. Een slank vloersysteem kan zowel ontworpen worden uit ter plaatse gestort nagespannen beton, uit geprofileerde metaalplaat met beton, uit geribde plaatvloer of uit prefab welfels (kanaalplaten). Hierbij heeft puur cement een hoge CO2-voetafdruk en gerecycleerd materiaal heeft dit in meer beperktere mate. Hetzelfde principe geldt voor funderingen, muren, kolommen, balken, daksystemen bestaande uit materialen zoals metselwerk, staal, beton, aluminium, enz. Met alle gegevens van het berekeningsmodel is het voor de bouwkundig ingenieur mogelijk om een overzicht te presenteren van alle ontwerpopties, waarbij rekening gehouden is met de ecologische voetafdruk.

Groene duurzame gebouwenGroen staat voor het minimaliseren van opgenomen energieën en voor het maximaliseren van energieprestaties. Het ontwerpteam dient alle relevante opties met betrekking tot de kenmerken van de site te evalueren (oriëntatie ten opzichte van de zon, windeffecten, topografie en eigenschappen van de ondergrond). De omgevingsanalyse helpt mee aan het vormen van het ontwerp; de ontwerpstrategie op thermische massa, natuurlijke ventilatie, daglicht, enz., hangen allemaal samen met het architectuur- en berekeningssysteem.

Voor al wie geïnteresseerd is in het groene engagement en de oplossingen hieromtrent, verwijzen we u graag naar de Nemetschek Group website.

 
 
 

Wedstrijdwinnaar: Vörösmarty Tér 1 – Multifunctioneel gebouw in Boedapest - Hongarije

 
     
 

Over CSM
Constant Schuurmans MetaalwerkenCSM nv is een bedrijf dat actief is in engineering, fabricage, conservering (industriële verfwerken) en montage van staalconstructies; het is actief in bouwkundige staalconstructies over heel Europa en op diverse plaatsen in de rest van de wereld. CSM nv werd in 1964 door Constant Schuurmans opgericht, hij gaf zijn naam aan de firma: “Constant Schuurmans Metaalwerken”, in het kort CSM. CSM stelt meer dan 140 mensen tewerk en creëert een jaarlijkse omzet van bijna 25 mio Euro.

Over het winnende project in categorie 1 van de Nemetschek Engineering User Contest 2009
ING Real Estate heeft een multifunctioneel gebouwenblok in het oude centrum van Boedapest ontwikkeld. Vörösmarty n° 1 bevindt zich in het hart van de stad, het gebouw heeft 3 parkeerniveaus met daarbovenop 7 verdiepingen. De naam is ontleend aan het openbare plein “Vörösmarty Tér”, waaraan het gebouw gelegen is.

De gevel bestaat uit een meerlagige structuur die door een decoratieve buitenconstructie omgeven wordt. De uitwendige stalen structuur omhult als het ware de verschillende multifunctionele verdiepingen en geeft het gebouw een homogeen uitzicht. Het geometrisch systeem, opgebouwd uit driehoekige elementen, levert een unieke, moderne en fris uitziende gevel op. Deze buitenconstructie is geconstrueerd uit stalen buizen van variërende doorsneden, de driehoekige vormen zijn bekleed met helder glas.

Vörösmarty Tér 1 - Gebouw in Budapest Vörösmarty Tér 1 - Gebouw in Budapest Vörösmarty Tér 1 - Gebouw in Budapest Vörösmarty Tér 1 - Gebouw in Budapest

Dhr. Ronny Loos van CSM zegt: “Omwille van de verschillende gebogen lijnen in de constructie was het noodzakelijk om de structuur in 3D te berekenen. Vanuit Autocad hebben we een 3D draadmodel in Scia Engineer geïmporteerd. De Scia software kwam zeer goed van pas bij het importeren en door de 3D berekeningsmogelijkheden ervan. De interne krachten en reacties die we in Scia Engineer verkregen, werden verder gebruikt voor het berekenen van de staal-staal en staal-beton verbindingen”.

Citaat van de Jury:
“Het fantasierijke concept van dit gebouw geeft het een heel herkenbaar karakter. De complexe geometrie leidde tot een moeilijke constructie, die met behulp van een full 3D model in goede banen geleid werd. Het resultaat is een spatieus en opvallend state-of-the-art voorbeeld van een modern, multifunctioneel gebouw”.

 
   
 

Personaliseren van het Document in Scia Engineer

 
     
 

Wilt u op een eenvoudige manier het Document - de rekennota - in Scia Engineer personaliseren?
Benodigde module: Esa.06 (Productiviteitstoolbox)

Dan is de "Eenvoudige Tabelsamensteller" geknipt voor u. Sinds de versie Scia Engineer 2008 is deze beschikbaar om gemakkelijk de volledige hoofding van het Document aan te passen. Na een rechtermuisklik op het Scia logo van de standaardhoofding, kan u o.a. kiezen voor de optie ‘Tabelsamensteller’: het venster ‘Eenvoudige Tabelsamensteller’ verschijnt. (afbeelding 1)

Het Scia logo vervangen door uw eigen bedrijfslogo is mogelijk via de [Bladeren…] knop, waar u het pad naar het bronbestand kan ingeven. De weer te geven eigenschappen kan u wijzigen en eventueel aanvullen via de pijltjes. U kunt er ook voor kiezen om de benaming van de eigenschappen al dan niet te tonen.

De gegevens zelf worden overgenomen uit de Projectgegevens, ingevuld bij het aanmaken van het bestand. Om deze te wijzigen is het nodig terug te keren naar het Hoofdmenu > Project. Voor de meer geavanceerde gebruiker is er nog steeds een link terug te vinden naar de volledige Tabelsamensteller via de knop [Uitgebreide Tabelsamensteller…].

Wilt u nog een stap verder gaan en de algemene lay-out van het Document aanpassen?
Dan kan gekozen worden uit een aantal voorgeprogrammeerde visuele stijlen, via de keuzebox in de knoppenbalk van het Document. (afbeelding 2) Via het icoontje ‘Document instellingen’ kunnen de pagina-instellingen, lettertype en -grootte, en tabelstijlen aangepast worden.

Hoe kunt u er tot slot voor zorgen dat de gepersonaliseerde instellingen zichtbaar blijven, wanneer de esa-bestanden uitgewisseld worden met een collega of klant? Daartoe selecteert u het onderdeel Tutorial in het Documentmenu, kies daarna de optie ‘Ingebedde document sjablonen’. (afbeelding 3) Deze optie linkt de aanpassingen van hoofding en lay-out aan het esa-bestand, waardoor ze zichtbaar blijven op de computer van een collega of klant.

Personaliseren van het Document in Scia Engineer
 
Personaliseren van het Document in Scia Engineer

Personaliseren van het Document in Scia Engineer
 

 

 
   
 

 Over deze Nemetschek Scia eNews

 
     
 
  • We vragen u vriendelijk om ons uw meest recente email adres door te sturen, indien het adres dat we nu gebruikten niet meer correct of verouderd zou zijn.
  • Indien u zich wil uitschrijven op deze eNews gelieve ons dan een email te sturen met 'unsubscribe' als titel, gevolgd door het te verwijderen email adres.
  • Laat ons weten welke topics u vooral interesseren, zodat wij dit kunnen opnemen in een volgende uitgave. Of misschien heeft u andere suggesties hoe we deze eNews kunnen verbeteren. U kan hier reageren ...
  • Indien u de maandelijkse eNews niet ontvangt, schrijf u dan hier in.
 
   
 
 
     
 
       
Nemetschek Scia Copyright © 2009 [email protected]