%PERS_6%
%PERS_NAME% - %PERS_EMAIL%
eNews niet leesbaar? Lees dan onze website versie of de PDF versie
En-tête Scia
 
     

 

Nieuws & Evenementen

 
     
Nemetschek Scia sponsort de BIMCaseweek 2010
te Utrecht (NL) van 15 tot 18 maart 2010.
 
     
Nemetschek Scia organiseert een 4-daags seminar "Eurocode in de praktijk"  
     
2010, het jaar van de omschakeling naar de Eurocodes. De NEN en BLN worden in maart 2010 teruggetrokken. Lees Scia's verklarende nota over de Eurocodes...  
     
Nemetschek Scia verwelkomt nieuwe Scia Engineer salespartner in Brazilië: RCTASK  
     

Bent u student of (hoog-)leraar? Download vandaag nog uw gratis versie van Scia Engineer.

Scia Campus

 
     

Scia Engineer is de eerste software die gecertificeerd is conform Eurocode 3 (EN1993-1-1) door CTICM (FR)

 
     
   

 

Software Update

 
     
Klanten kunnen de nieuwe service packs downloaden in onze beveiligde downloadsectie.  
     
 
  • Scia Engineer 2010.0.078
  • Scia Steel 2009 SP5
  • Allplan 2009-1-2
  • Allplan Precast 2008.2a2
 
     

Ontvang een automatische melding via RSS bij nieuwe Scia Engineer Service Packs.

 
     
   

 

Opleidingen

 
     
Bezoek onze Gratis interactief eLearning webtool.

Scia Engineer eLearning
 
     
We bieden groepsopleidingen aan voor Scia Engineer, Scia Geotechnics, Allplan, ...
Raadpleeg onze opleidingsagenda en schrijf u online in...
 
 

 

 
Interesse in een individuele opleiding ter plaatse afgestemd op uw bedrijf?
Contacteer Mevr. K. Verhille.


Nemetschek Scia Training Centre
 
     
U kan al uw vragen ook stellen op het Scia Forum! Schrijf u in...  
     
   

 

Software Galerij

 
     
  Health Education Museum CORPUS - Dank aan IMD Raadgevende Ingenieurs (NL)

 
  IMd
 
     
  IMd
 
     
  IMd
 
     
   
 

Maart 2010

 
   
Beste eNews lezer, deze maand in onze nieuwsbrief:


Eurocode Seminar

 


 

Scia Engineer Release 2010: tournee door Europa

 
   

De voorbije drie maanden heeft Nemetschek Scia een reeks seminaries georganiseerd in Oostenrijk (Salzburg), Duitsland (Dortmund), België (Brussel, Namen), Nederland (Arnhem), Frankrijk (Parijs, Nancy) en Zwitserland (Lausanne). Meer dan 500 aanwezigen hebben de nieuwe versie van Scia Engineer verwelkomd en zijn geïntroduceerd in de geheimen van het modelleren, berekenen en ontwerpen van constructies.

Er werd speciale aandacht gewijd aan de introductie van de Eurocodes, de nieuwste evoluties in BIM (Building Information Modelling) en aan vele nieuwigheden (bv. 3D-windbelastingsgeneratie, funderingenontwerp…).

Nemetschek Scia Kundenseminar Dortmund

De kwaliteit van de seminaries werd enerzijds nog verhoogd door getuigenissen van klanten en anderzijds door presentaties van experten uit de universitaire wereld. De tournee wordt nog verdergezet in andere Europese regio’s.   

Lees onze ‘Wat is er nieuw in Scia Engineer 2010’ of surf naar onze website.
 
top

 

Research Project met betrekking tot ‘Fuzzy’ Eindige Element Analyse

 
   
In samenwerking met onderzoeksinstituten van de Universiteit van Leuven (meer bepaald de Departementen Werktuigkunde, Bouwkunde en Computerwetenschappen) en andere partnerorganisaties, is Scia betrokken bij de ontwikkeling ‘Fuzzy’ Eindige Element Analyses. Het begrip ‘Fuzzy’ slaat terug op “vage ontwerpparameters”. 

De meeste ingenieurs zijn er zich van bewust dat ontwerpparameters zoals bodemkenmerken, belastingscondities (bv. wind) of sterktes van bouwmaterialen probabilistisch van aard zijn, met een mediaanwaarde en een statistische distributie.  Ingenieurs zijn ook gewend te werken met mediaanwaarden en veiligheidsfactoren die toegepast worden op formules en methodieken die dienen om de bruikbaarheid of uiterste belastingsvoorwaarden te controleren. Bedoeling is steeds om impliciet of expliciet het effect van statistische onzekerheden op het uiteindelijk ontwerp te begroten.

Objectieve probabilistische informatie over de onzekere parameters is vaak niet aanwezig, vooral in het vroege ontwerpstadium. Door waarschijnlijkheid te interpreteren als een maat voor geloof, wordt dit probleem omzeild. Een onzekerheidsmodel wordt opgebouwd door persoonlijke ervaring te combineren met beschikbare gegevens. Naarmate hij over meer informatie beschikt, zal de ontwerper zijn geloof aanpassen en wordt de invloed van persoonlijke ervaring kleiner.

Een vaagverzameling onderscheidt zich van een klassieke verzameling doordat ze het universum niet strikt onderverdeeld in leden en niet-leden. In plaats daarvan wordt een vaagverzameling gekarakteriseerd door een lidmaatschapsfunctie [E : membership function] die aangeeft in welke mate een parameterwaarde tot de verzameling behoort.

Fuzzy Finite Element Analysis

Een parameter met een lidmaatschapswaarde gelijk aan nul behoort helemaal niet tot de vaagverzameling, een parameter met een lidmaatschapswaarde gelijk aan één behoort volledig tot de vaagverzameling.

Voor meer informatie nodigen wij u uit te kijken naar onze publicatie op de website.

Bijgevoegde figuur toont een typisch resultaat van een Fuzzy berekening, de verdeling van buigmomenten langs een portaal, rekening gehouden met een veronderstelde ‘fuzzy’ verdeling van de rotatiestijfheden voor de verbindingen balk-kolom en  kolom-fundering.

 


 

Brug over de rivier ‘De Moldau’ in Praag - Troja (CZ) door Mott MacDonald s.r.o. (CZ)

 
   

Mott MacDonaldOver Mott MacDonald s.r.o.

Sinds 1993 is Mott MacDonald Praag, de Tsjechische tak van de internationale multidisciplinaire onderneming Mott MacDonald Ltd, een van de meest toonaangevende engineering bedrijven op de Tsjechische markt. Het bedrijf biedt aan klanten in de publieke en private sector consulting-diensten aan op het gebied van transport, energie, EU-fondsen, bruggen, PPS-projecten, speciale diensten, tunnels, geotechniek, waterbeheer en milieu.

Over het project


Mott MacDonald Praha is de winnaar in categorie 3, CAE Bouwkundige Werken van de ‘Nemetschek Engineering User Contest 2009’.

Troja Bridge by Mott MacDonald
Troja Bridge by Mott MacDonald
Troja Bridge by Mott MacDonald
Troja Bridge by Mott MacDonald

Dit indrukwekkende project betreft een nieuwe brug over de Moldau. Ze is gelegen in de ‘Troja’ wijk en is onderdeel van de nieuwe randweg rond Praag. Het ontwerp had al eerder de eerste prijs gewonnen in een architectuurwedstrijd waaraan Mott MacDonald, samen met het architectenbureau Roman Koucky, deelgenomen had.

Door de innovatieve structuur, de lage helling van de bogen, de geometrische slankheid van de constructie en de geometrische niet-lineariteit van de ophangkabels, was het noodzakelijk om, rekening houdend met het complexe 3D-gedrag, een gedetailleerde statische en dynamische analyse te maken. De structuur werd enerzijds geanalyseerd met behulp van ingewikkelde ‘plaat-element’-modellen en anderzijds door vereenvoudigde wiskundemodellen op basis van analytische oplossingen. De brug werd ook getest op trillingstabiliteit, galop en reacties op wervelstromen.

Mott MacDonald heeft met Scia Engineer drie 3D-modellen gemaakt. Via de TDA werd een 2D-model gemaakt voor de tijdsafhankelijke analyse van de kruip- en krimpinvloeden. De globale statische en dynamische analyses van het 3D-schaalmodel van de brug werden uitgevoerd en gebruikt als basis voor de aerodynamische stabiliteitscontroles. De tweede orde analyse leverde de gewenste resultaten betreffende het gedrag van de kabels. Deze analyse bevatte ook het verstijvende effect van de spanningen op de kabels.

De ophangingen van de brug werden gemodelleerd als enkel-trek draagkabels. Voor elke kabel werden de invloedslijnen met betrekking tot de impact van de mobiele lasten berekend. Er werd eveneens een voorspanmatrix, met een overzicht van de interactie van alle ophangingkabels, samengesteld. De bouwfazen maakten eveneens deel uit van de totaaloplossing: montage van verstijvingelementen, uitbreiding van de brugstructuur, aansluitingen van de prefab dwarsbalken, enz.

 


 
 

Allplan Tips & Tricks: Hoe een associatieve snede met “voorstellingsdiepte 0” creëren?

 
     
 

Tips and TricksAssociatieve aanzichten en snedes zijn rechtstreeks gelinkt zijn met uw 3D-model. Met een aanzicht worden de geselecteerde 3D-objecten altijd volledig voorgesteld en met een snede beperkt u de voorstelling tot een bepaalde zone: het snedelichaam.

De weergave van de gesneden elementen is sterk afhankelijk van de dikte of kijkdiepte van de snede. Zo worden ook enkel objecten getoond die binnen het snedelichaam vallen. Aangezien de associatieve snedes gebaseerd zijn op 3D-gegevens, is het niet mogelijk om een snede met kijkdiepte 0 aan te maken, deze zou dan immers geen data bevatten. Doordat het snedelichaam dus altijd een zekere dikte zal hebben, heeft dit dikwijls tot gevolg dat er “dubbele lijnen” te zien zijn in de snede: de lijnen die gesneden delen voorstellen, en aanzichtslijnen van de zichtbare delen. Om het effect van deze “dubbele lijnen” te verminderen, vermindert u eenvoudig de kijkdiepte, zodat er bij het afdrukken geen onderscheid zichtbaar is.

Allplan Engineering Associative Section
Allplan Engineering Associative Section
Allplan Engineering Associative Section
Allplan Engineering Associative Section

Daarnaast is er nog een interessant alternatief: er voor zorgen dat de aanzichtslijnen onzichtbaar zijn in de snede. Hiervoor configureren we de snede op volgende manier:

  1. Functie “Aanzicht- en snede-eigenschappen wijzigen”.
  2. Stel weergave in op “Verborgen” en druk daarna op “Def...” om het venster “Instellingen van de hidden-line berekening” te openen.
  3. Vink de optie “Zichtbare randen uniform” aan, klik daarna onder “Sublayer” en kies een sublayer waarop de aanzichtslijnen zullen geplaatst worden.
  4. Sluit het venster met “OK” en klik daarna op “toepassen” om de wijzigingen door te voeren in de snede.
  5. De aanzichtslijnen zijn nog steeds zichtbaar, maar nu volstaat het om de gekozen sublayer op status “onzichtbaar” te zetten.

Nu hebben we een associatieve snede met zijn gewone benodigde kijkdiepte,  maar waarbij enkel de lijnen van de gesneden elementen voorgesteld worden, en er dus geen “dubbele lijnen” meer zichtbaar zijn.

 
 

 
     
 
  • U heeft deze emailing gekregen omdat u bent ingeschreven voor de maandelijkse Nemetschek Scia eNews. Het geregistreerde adres is %PERS_EMAIL%.
  • Laat ons weten welke topics u vooral interesseren, zodat wij dit kunnen opnemen in een volgende uitgave. Of misschien heeft u andere suggesties om deze eNews te verbeteren. U kan hier reageren ...
  • Ik wil %PERS_EMAIL% uitschrijven op deze eNews ...
 
     
 
 
   
 
     
Nemetschek Scia - Copyright 2010 - [email protected]