%COMPANY%
%CUSTFULLNAME% - %EMAIL%
Není tento mail čitelný? Přečtěte si naši webovou verzi nebo PDF verzi
Scia header
 

 

Novinky, akce a události

 
     
STATIKA 2011 se blíží  
     
Nemetschek Scia se představí na výstavě Kaltenbach IPS v Lörrach (Německo)  
     
Vše, co potřebujete vědět o Eurokódech:
www.eurocodes-online.com
 
     
Přečtěte si recenzi programu Scia Engineer publikovanou časopisem AECbytes...  
     
IQ Platform Přispějte svými nápady a ovlivněte budoucí vývoj programu Scia Engineer.  
     
Hledáte nové výzvy? Možná právě pro vás je připravena naše nabídka zaměstnání!  
     
Navštivte internetový obchod a nebo kontaktujte naše obchodní oddělení pro speciální nabídky  
     
Jste student nebo profesor? Stáhněte si studijní verzi Scia Engineer dnes zcela zdarma.  
     
   

 

Software Update

 
     
Stáhněte si nejnovější service packy v sekci zabezpečené stahování.
 
     
  • Scia Engineer 2010.1.690
Scia Steel 2010 SP2
Allplan 2011 HF4
Allplan Precast 2010.1-1
 
     
Zřiďte si přes RSS automatické upozornění o dostupnosti nejnovějších Scia Engineer Service Packů.  
     
   

 

Školení

 
     
Vyzkoušejte zdarma interaktivní eLearning!

Start Scia Engineer eLearning

 
     
Informace o pořádaných hromadných školeních naleznete zde.  
     
Preferujete individuální školení?
Kontaktujte nás.
 
     

Kalendář školení.
Přihlaste se online...


Nemetschek Scia Training Centre

 
     
Ptejte se na Scia fóru. Registrace zde...  
     
   

 

Softwarová galerie

 
     
Scia Engineer: Formule 1 - stánek Bridgestone Se svolením našeho klienta: Dipl. Ing. S. Ryklin, STATIK  
     
  Dipl.Ing. S.Ryklin STATIK  
     
  Dipl.Ing. S.Ryklin STATIK  
     
  Dipl.Ing. S.Ryklin STATIK  
     
   
   

Květen 2011

 
   

Vážení čtenáři, v tomto čísle eNews bychom vám rádi představili následující témata:

 


 

Aktuální novinky o Eurokódech mimo Evropu

 
   

Mnoho evropských zemí vydalo v rámci přesunu od národních norem k Eurokódům své národní dodatky. Poslední vývoj můžete sledovat na našich specializovaných internetových stránkách www.eurocodes-online.com. Na těchto stránkách naleznete 43 typových projektů, které ilustrují praktické použití Eurokódů v programu Scia Engineer pro základní konstrukční části (nosník, sloup) v různých podmínkách (zemětřesení, požár, stability, kombinovaný tlak s ohybem atd.).

Zájem o Eurokódy stoupá. Země ze Společenství nezávislých států (bývalý Sovětský svaz), země východní Evropy a Středního Východu se rozhodly přijmout Eurokódy. Zmiňme například Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Bělorusko a Kazachstán.

V dubnu byla formálně zřízena pobočka Nemetschek do Brasil Ltda, která bude reprezentovat firmu Scia na Jihoamerickém kontinentě. Pobočka, pod vedením José Teixeiry, se zaměřuje na inženýrský a stavební trh v Brazílii se specializací na výrobce ocelových konstrukcí a železobetonových prefabrikátů. Již bylo realizováno několik větších instalací softwaru Scia. (www.nemetschek.com/brasil)

Nemetschek Scia podepsal partnerskou dohodu s "IN RE" UAB Vilnius pro zastupování v oblasti baltských států a v Bělorusku. První seminář s bohatou účastí se již konal na konci března. IN RE je profesionální společnost (s 20 zaměstnanci), která je v daném regionu dobře zavedená a která je vedena Dr. Vladimírem Popovem.

Dále na východ podepsala firma Nemetschek Scia smlouvu s BasisSoft Inc ze Soulu (Jižní Korea) o distribuci Scia Engineer. Spolu s Allplan Engineering BasisSoft, vedenou James Soo-Heon Lee, nabízí korejským zákazníkům jedinečné integrované řešení pro BIM.

Začátkem minulého měsíce se uskutečnila v Rusku obchodní mise vedená Jeho Královskou Výsostí princem Philippem Belgickým. Této mise se zúčastnilo také vedení Scia. S potěšením můžeme oznámit, že Scia zahájí obchodní činnost v Rusku ve spolupráci s novou moskevskou společností vedenou panem Vasilijem Rožděstveským. Plánuje se přímý prodej Scia Design & Fabrication softwaru a také partnerství s dalšími obchodními společnostmi po celém Rusku.

A na závěr … sledujte svoji emailovou schránku, vítězové soutěže Nemetschek Engineering Contest budou oficiálně oznámeni 26. května

 

Eurocodes

 
 

BasisSoft Inc

 
 

economic mission to Russia
Economic mission Russia
HRH Prince Philippe (BE)

   
 


 
 

Výšková budova - Vodotika (Bratislava, Slovensko)

 
     
 

http://www.vodotika.sk/O společnosti
Vodotika byla založena v roce 1990. V současné době zaměstnává 20 zaměstnanců. Hlavní činnosti jsou rozděleny do dvou částí pokrývajících všechny části návrhu:

  • vodní stavby (hydroelektrárny, přehrady, elektrárny)
  • budovy (obytné domy, multifunkční budovy, rodinné domky)

Vodotika získala v roce 2003 certifikaci EN ISO 9001:2000.

O projektu
Projekt "Výškové budovy – VODOTIKA" byl dokončen v listopadu 2010 v Bratislavě-Petržalka. Jedná se o multifunkční budovu s bytovými jednotkami, kancelářemi, a prostory k pronájmu. Budova sestává ze dvou 20-podlažních věží, které jsou mezi sedmým nadzemním až třetím podzemním podlažím propojeny. Kvůli stavu podzemních vod byla budova navržena jako dilatační jednotka. Půdorysné rozměry budovy jsou 60 m x 40 m a výška činí 63,5 m.

High rise building - Vodotika
High rise building - Vodotika
High rise building - Vodotika
High rise building - Vodotika

Nosný systém
Hlavní nosný systém představuje kombinaci železobetonových stěn, sloupů, 4 komunikačních jader a stropních desek. Tři podzemní podlaží jsou navržené jako železobetonové jádro se základovou deskou. Tloušťka stěn se pohybuje v rozmezí 200 až 400 mm. Sloupy mají různé rozměry. Stropní desky jsou 200 mm silné. Byly použity dva druhy betonu: C30/37 (pro stěny a sloupy prvního a druhého podlaží) a C25/30 (pro zbývající části konstrukce).

Konstrukční návrh
Výpočet sestává ze statické analýzy pro svislé zatížení a zatížení větrem a z dynamické analýzy kombinace svislého a seizmického zatížení. Pro potřeby statického a dynamického (seizmického) návrhu byl vytvořen prostorový model v programu Scia Engineer. Tento model byl analyzován pomocí metody konečných prvků (která je integrální součástí daného programu). Zatížení byla určena podle slovenských norem. V první fázi byla patní stěna spočítána jako pružná s příslušnými součiniteli "Cz" pružiny a výsledek byl porovnán s výsledky získanými modulem SOILIN, který počítá se skutečnými vlastnostmi základové půdy. Seizmické zatížení bylo uvažováno jako standardní návrhové spektrum seizmické odezvy podle slovenských norem. Odezva konstrukce na seizmické spektrum byla spočtena s pomocí modální analýzy, která obsahuje řešení vlastních vektorů následované výpočtem vnitřních sil pro každý zatěžovací stav. Pro každou desku byl vytvořen příslušný model a byly spočteny vnitřní síly a průhyby včetně dotvarování.

 
 

 
 

Tipy & Triky Scia Engineer: Jak otočit průřez nosníku nebo sloupu?

 
     
 

Definice
'Alfa' a 'Pootočení LSS' jsou vlastnosti prutového prvku, které umožňují zadat pootočení průřezu prvku kolem osy prutu (kolem lokální osy x prutu).

- 'Alpha [deg]' je dostupná pro jakýkoli typ konstrukce (rám, rošt, deska, obecná, atd.) a vyžaduje nastavení úrovně projektu na "rozšířená". Zadání hodnoty Alfa způsobí, že průřez je otočen kolem lokální osy x prutu, avšak souřadný systém prutu se neotáčí. To znamená, že směr lokálních os y a z se nemění.

- Pootočení LSS [deg]' je dostupné pouze pro typ konstrukce Rám XYZ a Obecná XYZ. Zadání hodnoty pootočení způsobí, že jak průřez, tak souřadný systém prutu jsou pootočeny kolem lokální osy x prutu.

Pozn.: LSS značí lokální souřadný systém.

Příklad
Příklad obsahuje 3 nosníky se stejným průřezem. Jejich souřadný systém zobrazíme pomocí vhodného nastavení parametrů zobrazení.

- Nosník B2 (uprostřed) je původní nosník s úhlem Alfa i pootočením LSS rovnými nule.

- Pro nosník B1 (vlevo) je Alfa nastaveno na 90 stupňů, zatímco pro nosník B3 (vpravo) je na 90 stupňů nastaveno pootočení LSS.

How can the cross-section of a 1D member be rotated?


How can the cross-section of a 1D member be rotated?
 
     
 

 
     
 
  • Nemetschek Scia eNews jsou Vám zdarma zasílány jedenkrát do misíce na adresu %EMAIL%.
  • Informujte nás, prosím, o tématech, která Vás zajímají. Uvítáme Vaše návrhy a nápady na vylepšení eNews. Reagovat mu3ete zde...
  • Odhlásit %EMAIL% z eNews...
 
 

 
 
 
       
Copyright © 2011 - [email protected]