Home  |  Bedrijf   |   Oplossingen   |   Referenties   |   Nieuws  |   Support  |  Contacteer ons

 
       
NL  FR  EN   DE  CZ

November 2005 

 
 
   
  Klanten kunnen elkaar helpen. Maak alvast gebruik van het SCIA Forum.
Registreer u vandaag ...
   
  Op de SCIA Website
kan u de FAQ en downloads terugvinden
   
  Indien u met een prangende vraag zit, kan u een e-mail sturen naar document.write('support@scia-online.com<\/a>');" class="sub">
met een beschrijving van uw probleem samen met het project.
   
 

Meer voordeel halen uit uw SCIA ESA software?
Wordt nu lid van de ESA Gebruikersverenigingen...
- België
- Nederland

   
   
België en Nederland
 
»
SCIA presenteert versie 5.2 van SCIA.ESA PT op 22 en 23 november 2005 in Herk-de-Stad (B) ... meer
   
»
Werkgroep Industriebouw: Samen met collega-industriebouwers ideeën opdoen voor het bepalen van uw bedrijfsstrategie ... meer
   
»
SCIA nodigt u uit op de voorstelling van de nieuwe SCIA.Steel CIM versie 8.0 op 14 december 2005 te Herk-de-Stad (B). Meer informatie hierover in de volgende eNews.
   
België
 
»
SCIA neemt deel aan "Project- en Industriebouw" op 16 en 17 november 2005 in Antwerpen ... meer
   
Nederland
 
» 
SCIA neemt deel aan de Betondag 2005 in "de doelen" in Rotterdam op 17 november 2005 en geeft om 15.00 in de Van Capellenzaal een inlooplezing met als onderwerp SCIA integratie concept BIM ... meer
 
» 
Gratis initiatiedag Allplan Engineering op woensdag 23 november 2005 te Arnhem, inschrijven
   
   
Nederland
 
»
Cursus SCIA.ESA PT in Arnhem op 9 december 2005.
Online agenda
...
   
   
Enkele screenshots vanuit SCIA.ESA PT 5.2
   
 
 
 
 
 
   
   
Mathad 13 is nu beschikbaar. Meer info of bestel online
   
 


<uitprintbare versie>

Beste eNews-lezer,

Er beweegt momenteel heel wat in de constructiewereld en daarvan houden we u via deze eNews graag op de hoogte. Zoals altijd, vindt u ook nu weer de vaste rubrieken terug, die u informeren over de laatste stand van de techniek, de ontwikkelingen op de markt en opmerkelijke realisaties. Wij nodigen u ook graag uit op één van de vele evenementen, die momenteel door SCIA georganiseerd worden of waaraan ons bedrijf deelneemt.

Hierbij de onderwerpen voor deze maand:

» SCIA Bedrijfsnieuws: 4D ontwerpen en construeren
» Product nieuws: Nieuwe mogelijkheden en efficiëntie met de tekensoftware Allplan 2005.1
» De markt: 2 miljard mensen om te huisvesten tussen vandaag en 2030
» Klantenproject: ESA-Prima Win werd gebruikt om de Belgische Standaard te vergelijken met Eurocode
» Support Tips & Tricks: Wind- en Sneeuwgenerator in SCIA.ESA PT 5.2
       
   
 SCIA Bedrijfsnieuws: 4D ontwerpen en construeren  
 
In het augustusnummer van het gerenommeerde tijdschrift ‘Structural Engineering International’ stond een interessant artikel van een bekend Duits aannemer, hierin werd uitgebreid uitgelegd waarom zij resoluut de kaart van het 4D design getrokken hebben. 4D betekent 3D modelleren versterkt met een tijdsfactor, waardoor chronologische relaties meespelen.

Aangezien deze firma een hele cultuurverandering in het bedrijf heeft moeten doorduwen, is het de moeite waard hun ervaringen hier even te herhalen: in het beginstadium van elk project is de tijdsratio, nodig is om een probleem uit te leggen tegenover de tijd die nodig is om het probleem op te lossen, 80 op 20%. Communicatie die op ‘3D modellen met interactieve imaging-resultaten’ gebaseerd is, resulteert in levendige discussies. Geometrische onverenigbaarheden (vooral tussen een architecturaal en een constructief engineering ontwerp) worden in een vroeg stadium ontdekt, dit komt de ontwerpkwaliteit ten goede. De planning van een bouwproject is een moeilijke uitdaging; de simulatie van opeenvolgende constructiestappen resulteert in alternatieve opties om tot een betere en meer rendabele oplossing te komen. De voortgang van het bouwproces wordt eveneens gevisualiseerd en ... meer
 
 
   Nieuwe mogelijkheden en efficiëntie met de tekensoftware Allplan 2005.1  


Met Allplan 2005.1 brengt Nemetschek en SCIA verschillende nieuwe modules uit.

Het concept BIM heeft concreet gestalte gekregen in de nieuwe module voor het modelleren van staalstructuren. Binnen Allplan kan u aan de hand van parametrische templates staalstructuren, incl. verbindingen modelleren en wijzigen. Ook de krachtige 3D modeller van SCIA.ESA PT is te gebruiken binnen de Allplan omgeving. Ook deze staalobjecten zijn naar goede Allplan gewoonte in 1 model centraal te beheren samen met de overige elementen zoals betonbalken, metselwerkwanden, trappen, wapening, … Binnen Allplan maakt u dan een overzichtslijst van de staalprofielen en genereert u de gewenste aanzichten en sneden. Ook voor presentatiedoeleinden kan u de staalstructuur verder opmaken met kleuren, texturen, objecten uit de omgeving zoals het terrein, de achtergrond (bomen, mensen, ..), om er uiteindelijk fotorealistische stilstaande of bewegende beelden van te maken.

Allplan beschikt nu ook over een één-bestand behandeling. Vele tekenpakketten zijn niet projectmatig opgebouwd, maar gebaseerd op één enkel bestand, vb DWG, dgn, dxf. Allplan beschikt zowel over ... meer

 
   
 2 miljard mensen om te huisvesten tussen vandaag en 2030  
 
Terwijl ongeveer de helft van de wereldbevolking (3 miljard) in steden leeft, waarvan 30% in krottenwijken, stelt het `Programma van de Verenigde Naties voor de menselijke huisvesting' (UNO Habitat) in haar laatste jaarverslag dat bijna 2 miljard extra personen tussen nu en 2030 huisvesting zullen nodig hebben.

Uit een officiële verklaring van ‘UNO Habitat’, die het jaarverslag begeleidt, citeren wij: "tijdens de volgende 25 jaar, zullen meer dan 2 miljard mensen huisvesting nodig hebben, dit betekent dat er elke dag 96.150 woonplaatsen moeten bijkomen, nog specifieker zijn dit er 4.000 per uur van vandaag tot 2030".
Onder de rubriek ‘Financiering van stedelijke huisvesting’, onderstreept het ‘Wereldrapport 2005 i.v.m. menselijke huisvesting’ de uitdagingen waarvoor de internationale gemeenschap zal komen te staan voor wat betreft de financiering van huisvesting in steden, het legt hoofdzakelijk de nadruk op de behoeften van armste bevolkingsgroepen en houdt rekening met de ‘Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling' (MOD). Als er geen financiële middelen in de ontwikkeling van stedelijke huisvesting worden geïnvesteerd, zullen de twee miljard mensen die in de volgende 30 jaar huisvesting nodig hebben in de val van stedelijke armoede terechtkomen en zij zullen in de betreurenswaardige omstandigheden leven, aldus het rapport.

De emigraties van landelijke streken naar ... meer
 
   
   ESA-Prima Win werd gebruikt om de Belgische Standaard te vergelijken met Eurocode  
 


De SCIA-software wordt ook aan universiteiten en hogescholen uitvoerig gebruikt tijdens de cursussen, de practica en voor de eindwerken. Geregeld vallen deze thesissen zelfs in de prijzen; dit was reeds meerdere malen het geval bij de 'Studentenstaalprijs'.

Onlangs ontvingen we van Dhr. Ben Cools, student aan de Vrije Universiteit Brussel, een interessant thesisonderzoek. Het onderwerp betrof een vergelijkende studie tussen de Belgische normen en de Eurocodes. Het werd uitgevoerd in samenwerking met de firma Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo. Prof. Ir. Wim Hoeckman, docent staalconstructies en bruggenbouw, fungeerde als promotor. Voor dit onderzoek werd de nieuwe basculebrug ‘Boulevardbrug’ te Willebroek herberekend volgens de Eurocodes, daar waar de brug oorspronkelijk met de Belgische normen werd berekend. De herberekening werd, net zoals de basisberekening, uitgevoerd met het SCIA softwarepakket ESA-Prima Win.

De brug heeft een overspanning van 65m, een breedte van 16m en een gewicht van 900 ton met 1200 ton tegengewicht. Beeld verstrekt door Ney & Partners.

Het onderzoek:

De Eurocodes schrijven in het algemeen ... meer

 
   
   Tips & Tricks: Wind- en Sneeuwgenerator in SCIA.ESA PT 5.2  
 
Een van de meest tijdrovende taken bij het modelleren van een constructie is de invoer van de wind- en sneeuwlasten. De hoofdoorzaak is het feit dat de wind moet ingerekend worden vanuit verschillende richtingen, dat er moet worden rekening gehouden worden met onderdruk, overdruk, ...

De recentste versie, SCIA.ESA PT 5.2 kan de wind- en sneeuwlasten automatisch genereren op de spanten van de constructie. Allereerst dient minstens een enkel belastingsgeval aanwezig te zijn in het project, bijvoorbeeld het eigengewicht. Vervolgens wordt de gebruikt.

Deze generator gaat vervolgens alle belastingsgevallen automatisch genereren en ze in exclusieve belastingsgroepen plaatsen. Eén voor één worden de belastingsgevallen gegenereerd, deze kunnen steeds door de gebruiker aangepast worden:

De belastingsgevallen-manager toont nu het volgende:

Het is duidelijk dat deze nieuwe generator een oplossing biedt voor een snelle en eenvoudige invoer van de wind- en sneeuwlasten.
 
   
   Over deze SCIA eNews  
 
» We vragen u vriendelijk om ons uw meest recente e-mail adres door te sturen, indien het adres dat we nu gebruikten niet meer correct of verouderd zou zijn.
» Indien u zich wil op deze eNews gelieve ons dan een email te sturen met 'unsubscribe' als titel, gevolgd door het te verwijderen e-mail adres.
» Laat ons weten welke topics u vooral interesseren, zodat wij dit kunnen opnemen in een volgende uitgave. Of misschien heeft u andere suggesties hoe we deze eNews kunnen verbeteren.
 
   
        SCIA Group NV - Industrieweg 1007 - B-3540 Herk-de-Stad -  Tel: +32 (13) 55.17.75  -  Fax:+32 (13) 55.41.75  
        SCIA Nederland - Kroonpark 10 - NL-6831 Arnhem - Tel: +31 (26) 320.1230   -   Fax: +31 (26) 320.1239  
        Copyright © 2005 SCIA Group nv